δομοστατικοί μηχανικοί
GR EN
που βρίσκομαι: Αρχική σελίδα > Συνήθεις ερωτήσεις > Γενικά
Γενικά
  • Σε τι και ποιους αφορά η περιοχή των συνήθων ερωτήσεων;
    Η σελίδα αυτή αφορά κυρίως ερωτήματα που συνήθως έχουν όσοι δεν είναι μηχανικοί και είναι πολύ συνηθισμένα θέματα αλλά παρόλα αυτά θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα και όσους είναι μηχανικοί.
    Ο λόγος για τον οποίο γράφονται είναι διότι, αν και προφανείς οι απαντήσεις τους, παραμένει ένα μεγάλο ποσοστό ενδιαφερομένων που δεν θα απαντούσαν το προφανές.
  • Ποιος ο λόγος να αποτανθεί κανείς σε εξειδικευμένους τεχνικούς;
    Σήμερα όλα έχουν γίνει πολύ πολύπλοκα και είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθηθούν από ένα άτομο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα:
    Η κατηγορία των πολιτικών μηχανικών χωρίζεται σε αυτούς που ασχολούνται με την έρευνα, με την εκπαίδευση, τον σχεδιασμό έργων (μελέτη), την κατασκευή, την διοίκηση, το εμπόριο (ενδεχομένως με την πολιτική) κα. Σε κάθε μια από αυτές (εξαιρουμένης της πολιτικής) υπάρχουν υποκατηγορίες όπως λιμενικοί, οδοποιοί, στατικοί (δομικοί), υδραυλικοί, γεωτεχνικοί, περιβαλλοντικοί κα.
    Οι υποκατηγορίες επίσης έχουν εξειδικεύσεις και συνήθως (ενδεχομένως με εξαίρεση τις εξειδικεύσεις) όλοι αυτοί δεν γνωρίζουν καλά το αντικείμενο μιας άλλης υποκατηγορίας. Όλα τα προηγούμενα ισχύουν μέσα στην ίδια κατηγορία (μελέτη, εκπαίδευση, κατασκευή κτλ) πόσο λοιπόν στη γενικότητα.
     
    Συμπέρασμα: Σήμερα τα έργα είναι πολύ ακριβά αλλά και πολύπλοκα για να περιμένει κανείς την επίλυση τους από τεχνικούς που βρίσκονται σε άλλο χώρο.
  • Πόσο καλό μηχανικό χρειάζομαι για το δικό μου έργο;
    Τον καλύτερο, όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, αν αυτός έχει την πρόθεση και η αμοιβή του βρίσκεται στα πλαίσια που το τελικό αποτέλεσμα (μελέτη + επίβλεψη + κατασκευή) θα είναι υπέρ του ιδιοκτήτη του έργου (ή του κατασκευαστή). Κάθε έργο αξίζει μειωμένο κόστος και καλή ποιότητα.