δομοστατικοί μηχανικοί
GR EN
που βρίσκομαι: Αρχική σελίδα > Η Εταιρεία > Ο Δίολκος
Ο Δίολκος

Ο "Δίολκος των νεών" υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα έργα της μηχανικής των αρχαίων Ελλήνων. Επρόκειτο για μια λιθόστρωτη οδό μήκους περί τα 6.3km με αυλακώσεις μέσω τις οποίας, για περίπου 1500 χρόνια, ρυμουλκούσαν δια ξηράς τα πλοία ώστε αυτά να περάσουν τον Ισθμό που χώριζε τον Κορινθιακό κόλπο από το Σαρωνικό. Στα δύο άκρα του Δίολκου υπήρχαν δύο μεγάλα λιμάνια κατά την αρχαιότητα. Τα λιμάνια αυτά ήταν οι Κεχρεές (Σαρωνικός κόλπος) και το Λέχαιον (Κορινθιακός κόλπος). Μέσω της λειτουργίας του Δίολκου  τα πλοία απέφευγαν τον περίπλου της Πελοποννήσου μειώνοντας το ταξίδι τους, αλλά κυρίως παρακάμπτοντας την επικινδυνότητα που αντιμετώπιζαν από την διέλευση του ακρωτηρίου Μαλέα.
Η κατασκευή του Δίολκου ήταν το αποτέλεσμα αρκετών αποτυχημένων αποπειρών διάνοιξης ενός πορθμού, ο οποίος θα ένωνε τους δύο κόλπους, αλλά ένα τέτοιο τεράστιο έργο ήταν φυσικό να μην ολοκληρωθεί ποτέ λόγω των δυνατοτήτων της εποχής.
Ο Δίολκος κατασκευάστηκε επί τυραννίας του Περίανδρου (τον 6ο π.χ. αιώνα), είχε πλάτος 3 έως 5m στη μέση του οποίου υπήρχαν δύο αυλακώσεις που πάνω τους κυλούσαν οι πλατφόρμες, οι οποίες μετέφεραν τις τριήρεις και άλλα σκάφη. Οι αυλακώσεις αυτές ονομάζονταν "ολκοί" και σκοπός τους ήταν να μην εκτροχιάζονται οι πλατφόρμες με τα πλοία, ειδικά στις στροφές, καθώς η διαδρομή ήταν μεγάλη και ο δρόμος ελισσόταν ανάμεσα από λόφους. Από τα αυλάκια πήρε και το όνομά του ήτοι Δίολκος = δυο ολκοί (λούκια).
Στο ανωτέρω σχεδιάγραμμα, του Γερμανού ερευνητή Walter Werner, δείχνει την διαπιστωμένη διαδρομή του Δίολκου.

Πρόσφατα, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και την υποστήριξη του ΤΕΕ γυρίστηκε ένα video animation μήκους 20 λεπτών περίπου στο οποίο ο καθηγητής του ΕΜΠ Θ. Τάσιος αφηγείται, με τον εξαιρετικό τρόπο που μιλά, την ιστορία και την διαδικασία μεταφοράς των πλοίων μέσω του Δίολκου. Το video είναι στα Ελληνικά και τα Αγγλικά υπάρχει στο διαδίκτυο (σε 3 τμήματα) ή πωλείται στο ΤΕΕ αντί ενός μικρού αντίτιμου. Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία: Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010).

Το σχετικό video (σε 3 μέρη απο το youtube):